8 ползи от кайсиите – Част 1

27.07.2017 г.
134 прочитания
0 коментара
Около произхода на кайсиите съществуват спорове. Твърди се, че кайсиите първоначално са култивирани в Китай, докато не са открити от персийците. Някои смятат, че всъщност идват от Армения, тъй като там са ги отглеждали още в Древността.

Широка популярност придобиват обаче, когато пристигат в Средиземноморието. Испанските изследователи пък представят плода на американците. Други източници твърдят, че кайсии е имало в Индия 3000 години преди Христа. Независимо от споровете около произхода на кайсиите, едно е безспорно – те притежават редица ползи за здравето. Вкусният плод може да се консумира по много начини. Сушени кайсии се ядат навсякъде по света, а в Иран те са важна част от износа на страната. Водещи производители на кайсии са Турция, Русия, Испания, Гърция, САЩ и Франция.

Както вече споменахме, кайсиите притежават редица ползи. Спокойно можем да кажем, че те са едни от най-полезните плодове на света. Само сто грама свежи кайсии набавят на човека 12% от нуждите за витамин C, 12% витамин А и 6% калий – всичко това събрано само в 50 калории. Вижте какви ползи притежават кайсиите:

1. Добър източник на витамин А
Кайсиите са пълни с витамин А, познат още като ретинол. Той е мастноразтворим и помага за подобряване на зрението, наред с други неща. Освен това се грижи за имунната система, като междувременно предпазва кожата. Ретинолът и бета каротинът (също наличен в кайсиите) също намаляват шансовете за развитие на сериозно заболяване, свързано с очите, наречено неоваскуларно ARMD - свързана с възрастта макулна дегенерация, която причинява загуба на зрение през годините.

2. Богати на фибри
Независимо дали ги ядете сушени или пресни, кайсиите са отличен източник на фибри. Като се има предвид, че ретинолът в кайсиите е мастноразтворим, плодовете лесно се разтварят в тялото и важните хранителни вещества лесно се абсорбират от системата. Освен това разграждат мастните киселини, което подпомага  храносмилането. И не само това, плодовете ви предпазват от стомашно-чревните проблеми, като редовно почистват червата.

3. Полезни са за сърцето
Като се има предвид високото съдържание на фибри на кайсиите, те помагат да се намалят нивата на „лошия“ холестерол в тялото, което означава, че сърцето ви е предпазено.В същото време те увеличават „добрия“ холестерол. Освен това съдържанието на калий в кайсиите балансира нивата на електролитите в тялото, което поддържа сърдечните мускули. Достатъчно е да ядете само две пресни кайсии на ден или шепа сушени.

4. Богати са на антиоксиданти
Зрелите кайсии са естествен източник на антиоксиданти. Когато се консумират всеки ден, това помага на тялото да се отърве от токсините, които се събират с времето. Антиоксидантите също убиват свободните радикали, които вредят на клетките.

Виж още

Бялото месо покачва холестерола също колкото и червеното
26.07.2017 г.
Производителите на говеждо месо поръчват и участват в написването на преглед на контролирани проучвания, публикувани през последните 60 години и сравняващи ефектите на говеждото спрямо пилешкото и рибата върху нивата на холестерола. Те установяват, че влиянието на консумацията на говеждо месо върху холестеролния профил на хората е подобно на това на рибата и/или птичето месо - което означава, че преминаването от червено месо на бяло месо вероятно няма да промени нищо.
5 начина да отслабнем с лют сос
25.07.2017 г.
Няма никаква причина да избягваме лютия сос. Оказва се, че тази пикантна подправка, освен че добавя много вкус и топлина към ястията, тя също може да ви помогне да се отървете от излишните килограми

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай