7 вкусни заместители на солта

12.07.2017 г.
291 прочитания
0 коментара

Напоследък изглежда, че солта се крие във всякакви неочаквани храни. Излиза, че над 75% от солта, която приемаме всеки ден е свързана със скрита сол в храни като замразени ястия, консерви и хляб. Консумацията на прекалено много сол може да предизвика покачване на кръвното налягане, което от своя страна увеличава шансовете за инсулт, сърдечен удар или проблеми с бъбреците. За да избегнете натоварване на органите и да сте колкото се може по-здрави, опитайте тези седем вкусни и ароматни заместители на солта.

Червен пипер
Тази универсална подправка може да се използва по редица начини. Познат като националната подправка на Унгария, червеният пипер се комбинира чудесно с омлети и други видове яйца, паста, месни блюда, всякакви видове картофи, печени ядки и дори пуканки, ако търсите добър заместител на солта. Докато някои типове червен пипер могат да бъдат по-пикантни, можете да намерите и по-меки и дори сладки видове, ако не обичате люто в храната си.

Цитрусови плодове
Прясно изцеденият сок от лимон или лайм има силата напълно да промени ястия като пиле, риба, морски дарове и салати. Можете също да използвате настъргана лимонова коричка в леки и летни ястия с паста, цитрусово песто или като част от марината за печени меса. Само гледайте да сложите коричката,когато сте почти приключили с готвенето, за да може тя да пусне освежаващ вкус, вместо да я прегорите, което ще създаде горчив, неприятен вкус.

Оцет
За да добавите вкус на салати, печени зеленчуци, риба, зелева салата и други солени блюда, можете да използвате червен или бял винен или балсамов оцет, за да ги направите по-кисели. Някои видове са по-леки от други, така че можете да избирате в съответствие с това какво харесвате и желаете.Определени видове оцет можете да използвате и за да направите месото по-крехко, благодарение на високата му киселинност.

Розмарин и мащерка
Комбинацията от розмарин и мащерка най-често се асоциира с печени картофи, но тези ароматни билки всъщност могат да участват в безброй други рецепти. Можете да опитате тази двойка с всякакви видове зеленчуци, маринати, яхнии, супи, риба, агнешко и пилешко. Докато розмаринът има леко боров аромат, мащерката е по-сладка и ментова, така че можете да избирате на коя да наблегнете в определено ястие.

Лук
Лука често е наричан основата на всяко вкусно ястие. На практика можете да сложите лук на всяка рецепта, за да я съживите и да ѝ придадете вкус. Опитайте да добавите лук задушен в тиган към картофи, месни блюда, пържени храни, супи и каквото още решите. Лукът е със естествено съдържание на съединения, които помагат на черния дроб да се прочисти, така че можете да се чувствате спокойни, знаейки, че дори помагате на здравето си. Само внимавайте с неприятното парене на очите.

Босилек
Босилекът е широко разпространен в италианската кухня. Той е универсална билка, която може да се използва в редица ястия. Можете да опитате да си направите освежаваща салата „Капрезе“, като сложите босилек върху резенчета домати и сирене моцарела, да добавите няколко листенца към пица „Маргарита“, да направите песто, да го добавите към паста, супа или дори към любимата ви рецепта с месо. Често използван за гарниране на ястията, босилекът им придава свеж и силен аромат и вкус, така че може напълно да трансформира всяко блюдо, което се нуждае от един последен детайл, който да го направи съвършено.

Лют червен пипер
Ако харесвате храни, които са по-пикантни, лютият червен пипер е новият ви най-добър приятел. Добавете тази подправка в чили и супи, за да ги подлютите, както и към месни специалитети, печени зеленчуци и ядки. С толкова много вкус и загряващ ефект, дори няма да усетите липсата на сол.
 

Виж още

5 ползи от хранителната мая
11.07.2017 г.
Тези люспи са вкусни, универсални и освен това притежават редица ползи за здравето. Ето пет причини да включите тази подправка към списъка си за пазаруване още днес
Безценни съвети за безопасност през лятото
10.07.2017 г.
През топлите дни прекарваме повече време навън, ходим на семейни ваканции или пътуваме с приятели и работим по-малко. Докато се радваме на живота и на слънцето обаче важно е да осигурим безопасността си и тази на близките ни. Следвайте тези съвети за безопасно и безпроблемно лято
3 стъпки, с които да върнем времето назад и да дадем рестарт на черния си дроб
07.07.2017 г.
Но с времето преяждането и прекаляването с вредни храни и напитки може да окажат вреда на черния ви дроб и да започнат домино ефект, засягащ цялото тяло. За щастие черният дроб има способността да се лекува сам, особено когато предприемете правилните мерки да му помогнете

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай