5 тайни, които трябва да кажете на гинеколога си

08.08.2018 г.
310 прочитания
0 коментара
От някои детайли, които забравяме лесно до проблеми, за които ни в трудно да говорим – докторът ви трябва да знае всичко.

1. Нещата, които пациентите не искат да обсъждат с доктора си

Това включва онези съкровени тайни, които споделяме само с терапевта си или с най-добрата си приятелка – фактът, че имате афера с женен мъж, че спите с повече от един партньор или че правите анален секс без предпазни мерки.

Защо да говорите за тези неща: Съществуват повече от 40 вида полово предавани инфекции, като някои могат да застрашат живота ви, ако не се лекуват. Докторът ви може да забележи нещо необичайно по време на прегледа, но за много полово предавани инфекции е нужно отделно изследване. Противно на общоприетото схващане, няма едно изследване, което да диагностицира всичко. Може да ви се наложи да си направите цитонамазка за гонорея и хламидия (които обикновено нямат очевидни симптоми) или да си направите изследване на кръвта за херпес, ХИВ, хепатит и сифилис. А тези изследвания обикновено не са част от контролния преглед.

2. Нещата, които пациентите не искат да обсъждат с никого, никога

Болка по време на секс, уринарна или фекална инконтиненция или някоя срамна анатомична особеност – това са теми, за които много жени не са склонни да говорят с никого.

Защо да говорите за тези неща: Всички тези неща са лечими. Болезненият полов акт може да се дължи на вагинална сухота (това е най-честата причина за болка по време на секс при жени от всички възрасти) или състояние като вагинизъм или вулводиния, като всички те могат да бъдат подпомогнати от лубриканти, медикаменти с рецепта или физиотерапия на таза. Инконтиненцията от всякакъв вид е широко разпространен проблем, а гинеколозите имат няколко възможности за лечение - от физиотерапия до операция. Що се отнася до необичайните ви телесни проблеми, лекарите са виждали всичко и най-вероятно имат решение за вашия дискомфорт.

3. Най-опасният навик, който пациентите пропускат да споменат

Става въпрос за това, което много от нас понякога правят петък вечер.

Защо да говорите за тези неща: Важно е гинекологът ви да знае, че пушите, дори и ако говорим за половин кутия веднъж седмично, а не една кутия на ден.Пушенето е един от основните фактори, които влияят на това дали ЧПВ ще прогресира до форма на рак. И както вече знаете (но може да сте забравили), тютюнопушенето е свързано и с висок риск от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулти при жени, приемащи хормонална контрацепция, особено при жени на възраст над 35 години. Световната здравна организация изчислява, че жените, които пушат цигари докато приемат хапчето са 20 пъти по-склонни да развият сърдечни заболявания, отколкото непушачите.

4. Най-честите неща, които пациентите забравят да споменат

Обикновено пациентите забравят да споменат как здравето им или това на семейството им се е променило от последното посещение при лекаря, вземат ли нови медикаменти (дори и билкови) или дали близки кръвни роднини (включително родители) са развили рак на гърдата или на матката.

Защо да говорите за тези неща: Когато посещавате гинеколог, не мислете само за половата си система. Може например да се оплаквате от нередовен цикъл, но да забравите да споменете, че са ви открили проблеми с щитовидната жлеза, които често водят точно до това. А ако гинекологът ви научи за нови случаи на рак в семейството, може да назначи изследвания за гените BRCA1 и BRCA2 или други тестове, за да се увери, че в случай на евентуален проблем, той ще бъде открит възможно най-скоро. Не се притеснявайте, че ще споделите нещо незначително. Оставете доктора да прецени кое има значение и кое няма.

5. Нещата, които пациентите си мисля, че са между тях и партньора им

Нещата, които си струва да се обсъдят варират от притеснителна загуба на интерес в леглото до случай на насилие вкъщи.

Защо да говорите за тези неща: Гинекологът ви е подходящият човек, с когото да говорите за оргазми и защо не ги получавате. Той или тя може да ви разпита за евентуални анатомични проблеми или да ви насочи към секс терапевт, физиотерапевт, брачен консултант или друг специалист. Ако сте в опасна или застрашителна връзка, докторът ви може да ви помогне да се справите и да ви предостави полезна информация и няма да сподели наученото с никого без вашето разрешение.

Виж още

Да ядем повече целенчуци
Да ядем повече зеленчуци!
07.08.2018 г.
Няколко вкусни идеи, как да включите повече зеленчуци към закуската, обяда, вечерята и дори десерта си. Подсилете ефекта на вашата диета с повече зеленчуци.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай