5 симптома на рака на маточната шийка

21.11.2017 г.
299 прочитания
0 коментара
Ново проучване открива, че много повече жени умират от рак на шийката на матката, отколкото се предполагаше. Това означава, че сега е моментът да се запознаете със скритите признаци на рак на маточната шийка, преди да е станало твърде късно. За щастие 93% от случаите на рак на шийката на матката могат да бъдат предотвратени чрез ранно откриване и HPV ваксини. Прочетете нататък, за да разберете на какво да обърнете и кога да се изследвате.

Болки в таза

Ако изпитвате тъпа или остра болка в областта на таза, която не е свързана с менструалния ви цикъл, появява се от нищото, по време на уриниране или по време на секс, посетете лекар колкото се може по-скоро, за да установите причината.

Прекомерна умора

Чувството, че сте изключително уморени без очевидна причина, особено когато не сте променили нищо в ежедневието си, е основен показател. Прекомерната умора не е просто усещане за умора след натоварен ден, а чувство, че сте толкова изтощени, че не можете да се заемете с обичайните си дейности. Следете енергийните си нива и потърсете медицинска помощ, ако се чувствате постоянно изморени.

Анормално кървене или течение

Забелязали ли сте, че имате необичайно тежки менструации, кървене след сношение, между цикъла или след менопаузата? Анормалното кървене може да бъде лош признак, когато става дума за рак на шийката на матката. Също така трябва да сте нащрек за неприятно миришещо течение, тъй като това също е потенциален предупредителен знак.

Промени в движението на червата

Постоянната нужда да отидете до тоалетната е симптом, често свързан с рака на маточната шийка. Ако забележите промяна в качеството на движениета на червата си, това е друга причина за безпокойство. Освен кръвта в изпражненията, промените в качеството или честотата на изхождане може да е проблем, ако стане постоянно. Ако имате тези симптоми за по-малко от седмица, няма нужда да се притеснявате; но ако се задържат, потърсете медицинска помощ.

Неволно отслабване

Когато имунната ви система работи усилено, за да атакува раковите клетки, човешкото тяло произвежда малки протеини, известни като цитокини, които стимулират разграждането на мазнините в организма, намаляват количеството мускулна маса и сигнализират мозъка да намали апетита ви, причинявайки необяснимо отслабване. Тези драстични колебания в теглото могат да бъдат знак за други сериозни заболявания като хепатит, колит и ХИВ/СПИН, така че не забравяйте да се обърнете към вашия лекар незабавно, за да определи причината.

Кога да се изследваме

Докато ракът на шийката на матката може да отнеме три до седем години, за да бъде открит, едно изследване може да открие началото на заболяването, преди да има шанс да се развие. Жените на възраст между 21 и 29 години трябва да си правят цитонамазка на всеки три години. Жените на възраст от 30 до 65 години трябва да си правят цитонамазка и тест за ЧПВ на всеки пет години.

Виж още

Най-добрите начини да не се разболеем този сезон – Част 1
15.11.2017 г.
Когато настъпи сезонът на настинките, изглежда всеки наоколо е болен. Да останете здрави в море от болести може и да изглежда невъзможно, но има няколко трика, които може да използвате, за да избегнете разболяването дори и в най-неблагоприятната среда

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай