5 симптома на бъбречното заболяване

25.03.2019 г.
862 прочитания
0 коментара

Какво е бъбречно заболяване и какви може да са симптомите?Запознавайки се с вероятните причини за възникването на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), бихте си гарантирали по-надеждно, адекватно и най-вече навременно лечение. Ранното диагностициране на възникналите проблеми, биха ограничили възможностите за развитие на  последващи усложнения в лечението. Ето защо си заслужава да бъдете достатъчно информирани относно проблемите, които могат да ви застигнат и да предпазите вас и своите близки.
Възможно е предвестниците на ХБЗ да бъдат леки. Някои хора нямат никакви - или не мислят, че имат. Ако имате един или повече от тези описани по-долу симптоми или се безпокоите за проблеми с бъбреците, отидете на лекар за изследвания на кръвта и урината. Изследванията се провеждат в ранните часове на деня и е важно да не сте приемали никакви хранителни вещества. Вземат се проби, а резултатите се базират основно на показатели като, нива на количество на креатинин, серумната урея, пикочна киселина от кръвните изследвания, както и микроскопски изследвания на седимент. По-задълбочени и ясно конкретизирани за установяване на ХБЗ са изследванията за нивата креатининов клирънс и цистатин С.
Важно е да отбележим!! описаните съвети са информативни и са единствено с препоръчителна цел!! Те не са окончателна диагноза :) Описаните възможни състояния в този лист,  биха могли да са обект и предизвестие за други здравословни проблеми.
Най-оптималният и разумен начин да установите вероятното си здравно състояние е да се обърнете към вашия лекар.

Важно е да знаем! Дискомфорта в долната - лумбална част на гърба не винаги е сигнал за бъбречно заболяване. Бъбреците са разположени над кръста в задната част на тялото ви. Ако усещате болка там, кажете на вашия лекар, за да се предприемат рационални решения.
 

Кои, може да са симптомите :

  • Умора, чувство на отпадналост и лоша концентрация,
  • Чувствате сърбеж и ви е студено,
  • Затруднено дишане, подути крайници и подпухнало лице,
  • Разстроен стомах, дъх на амоняк, а приетата храна има вкус на метал,
  • Напрежение при уриниране, различен цвят на урината и чести среднощни посещения на тоалетната,
 

Причини и защо възникват тези симптоми?


Умора – изморени сте през цялото време 
Здравите бъбреци произвеждат хормон, наречен еритропоетин или ЕПО, който кара организма ви да произвежда червени кръвни клетки, носещи кислород. Когато бъбреците не са здрави, те правят по-малко ЕПО. С по-малко еритроцити, които да носят кислород, мускулните масиви и мозъка се изтощават много бързо. Това е анемия, която може да се лекува.
Чувство на отпадналост, замайване или слабост ☛  Трудно ви е да мислите ясно 
Анемията, свързана с бъбречна недостатъчност, мозъкът не си набавя, достатъчно количество кислород и това затруднява сериозно функцията му. Това води до състояния на отпадналост, замайване или слабост, проблеми с паметта или проблеми с концентрацията.

Студено ви е - когато на другите им е топло ☛ Чувствате сърбеж 
Анемията може да ви накара да ви е студено, дори и в топла стая.
Бъбреците са филтъра на нашето тяло, което го пречиства от отпадни вещества от приетите такива, чрез храната. Тези отпадни вещества се навлизат и се акумулират в кръвния поток, а това оказва негативно влияние на цялостното физиологично състояние. При проблеми, натрупването на отпадъци в кръвта ви може да предизвика силен сърбеж.

 
Затруднено дишане - след много малко усилия 
Да не ви достига въздуха може да бъде свързано с функцията на бъбреците по два начина. Първо,  поради възникването на вече споменатата анемия и затрудненото захранване на организма със свежо обогатени кръвни клетки, които всъщност не са в пропорционално количество - тялото страда от недостатъчно количество кислород.  А вторият начин е свързан с натрупване на течност в белите дробове.
Подути ръце и стъпала ☛ подпухнало лице 
Ако бъбреците не отстранят допълнителните течности, които се натрупват в тялото ви, това причинява подуване на краката, глезените, стъпалата, ръцете и  причинява подуване на лицето.

Храната има вкус на метал ☛ Дъх на амоняк 
Натрупването на отпадъци в кръвта (наречено уремия) може да направи храната по-различна и да причини лош дъх. Може също така да забележите, че не ви се хапва месо или че губите тегло, защото просто не ви се яде.
Разстроен стомах, гадене и повръщане 
Това състояние причинява гадене и повръщане. Загубата на желание за прием на храна може да доведе до загуба на тегло.
 
Ставате нощем, за да уринирате ☛ Напрежение при уриниране ☛ Пенлива, Кафеникава, червеникава или лилава урина
Бъбреците са органите, които произвеждат урина, така че при влошена функция, урината може да промени своите органолепични показатели. Как? Може да уринирате по-често, или в по-завишени количества от обикновено. Може да се наблюдава бледа на цвят урина, а при някои обострени състояния и наличие на кръв. Може да почувствате натиск или затруднено уриниране. Тези наблюдавани промени, могат да натрупат наднормени стойности на белтъчини в урината, а това да влоши общото състояние.

Навременната превенция за справяне с дадени здравни състояния се осъществява с чести консултации при вещо лице в практиката и основни лични познания за възможностите от възникване на проблеми. Ранното диагностициране на заболяване увеличава вероятността за преодоляване на състоянието с по-малко и по-безвредни методи.
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни съвети и теми.
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още

Сладко-кисел плод Тамаринд  - шушулка с месеста сочна пулпа
Тамаринд - суперхрана за здравето
11.03.2019 г.
Тропическият сладко-кислел плод, представлява растителна суперхрана, която предоставя на организма широк набор от микро и макронутриенти с редица ползи за организма ни.
Целина - корен и стебла
Целина - суперхрана със супер ползи
25.02.2019 г.
Категоризирана като суперхрана, целината съдържа изключително много витамини, минерали и антиоксидантни вещества, които успешно водят борба при проблеми с кръвното налягане, черния дроб, храносмилането и редица други.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай