5 изненадващи храни, които съдържат кофеин

05.09.2017 г.
321 прочитания
0 коментара

Някога забелязвали ли сте ръцете ви да треперят  и да имате сърцебиене, дори и да не сте консумирали кафе или чай? Напоследък кофеинът се крие на всякакви изненадващи места. Ако избягвате кофеина или просто не искате да прекалявате, вижте нашия списък с пет изненадващи храни, които съдържат кофеин. Прекаляването с този стимулант може да предизвика тревожност, увеличена жажда, безсъние, треска, главоболие,  неравномерен сърдечен ритъм и затруднено дишане. Дръжте този списък под ръка, за да избягате потенциални проблеми със здравето и да се уверите, че консумацията ви е под контрол.

Шоколад
Може да обичате да похапвате парче шоколад, само за да задоволите желанието си за сладко, но по този начин консумирате и кофеин. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече кофеин има, така че имайте едно наум, когато избирате следващия си десерт. Например в 100 гр. черен шоколад се съдържат 43 милиграма кофеин, а в 100 гр. от  някои млечни шоколадови бонбони се съдържат 14 милиграма кофеин.

Безкофеиново кафе
Да, вярно е, има кофеин в безкофеиновото кафе. Една чаша безкофеиново кафе всъщност може да съдържа до 14 милиграма кофеин, затова трябва да внимавате, ако планирате да изпиете няколко чаши. Ако искате да си поръчате нещо, в което сте сигурни, че няма кофеин, придържайте се към билковия чай.

Болкоуспокояващи
Прибягваме към болкоуспокояващите, за да се отървем от болките, но междувременно може да получим и доза кофеин. Ако имате главоболие или менструални болки, обърнете повече внимание на лекарствата си и може да откриете солидно количество кофеин във всяка таблетка. Повечето марки имат до 60-65 милиграма на таблетка. Ако планирате да комбинирате болкоуспокояващите си с няколко чаши кафе, уверете се, че няма да прекалите с кофеина.

Протеинови блокчета
Протеиновите блокчета често се използват за бърза здравословна закуска на крак, но те могат да съдържат значително количество кофеин. В зависимост от марката и вкуса, е възможно да добавяте доста голяма доза кофеин към диетата си без да осъзнавате. Ако видите думата „енергия“ на опаковката, това е сигурен знак, че то ще ви разтърси. В зависимост от марката може да намерите до 50 милиграма кофеин на блокче.

Медикаменти за отслабване
Въпреки че кофеинът не причинява отслабване директно, много производители на хапчета за отслабване продължават да го добавят в състава им. Някои марки имат до 300 милиграма кофеин в добавките си, докато една чаша кафе обикновено съдържа 100 милиграма. Възможно е стимулантът да предизвика повече движение и съответно горене на калории, но прекаляването с кофеина може да предизвика сърдечни проблеми, безсъние и тревожност.

Виж още

Дърветата лекуват
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ДЪРВЕТАТА. ИЗБЕРЕТЕ СИ ДОНОР НА ЕНЕРГИЯ
04.09.2017 г.
Лятото и есента са най-подходящото време да увеличите жизнената си енергия и да се отървете от заболяванията без никакви лекарства. Просто не бъдете мързеливи и се опитайте всеки ден да отидете до най-близкия парк или дори до гората, когато това е възможно.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай