3 стъпки, с които да върнем времето назад и да дадем рестарт на черния си дроб

07.07.2017 г.
283 прочитания
0 коментара

От нездравословните хранителни навици и прекаляването с алкохола до вредата нанесена от хормоните и лошото храносмилане, черният ви дроб работи неуморно, за да гарантира безопасността на тялото ви по време на процеса на детоксикация.

Но с времето преяждането и прекаляването с вредни храни и напитки може да окажат вреда на черния ви дроб и да започнат домино ефект, засягащ цялото тяло. За щастие черният дроб има способността да се лекува сам, особено когато предприемете правилните мерки да му помогнете.

Първо какво представлява черният дроб и как работи?
Черният дроб изпълнява голямо разнообразие от функции, включително детоксикация. Черният дроб превръща вредните и потенциално токцични субстанции във форми, които могат да излязат от тялото или чрез жлъчката или чрез филтрационната система на бъбреците.

Признаци, че имате нужда от рестарт
Когато редовно сте прекалявали със захарни изделия като понички и торти или с алкохол, и страдате от състояния като затлъстяване и диабет, черният дроб може да започне да акумулира мазнини в себе си и да развие процес на възпаление, който води до появата на белези. Тези белези означават, че черният дроб не може вече да върши работата си на детоксикация и вредните субстанции вече не се прочистват ефективно от тялото. Това се нарича мастно чернодробно заболяване и обикновено не е придружено с никакви признаци или симптоми. В напредналия му стадий обаче могат да се появят симптоми като оток на черния дроб, болка и подуване на корема и жълтеница.

Внимавайте какво слагате в устата си
Поддържането на здравословна и балансирана диета е от изключително значение за оптималното функциониране на вградената система за детоксикация на тялото. Избягвайте претоварването на черния дроб с мазни храни и алкохол и се заредете с енергия с диета богата за зеленини, здравословен протеин и много зеленчуци.

Не пропускайте чашата кафе
Точно така! Кафето е пълно с антиоксиданти, които могат да намалят количеството на дневния оксидативен стрес, на който са изложени клетките на черния дроб. Освен това кофеинът може да предотврати появата на белези в черния дроб.

Вземете добавка за детоксикация на черния дроб
Ако искате допълнително да подпомогнете безпроблемното функциониране на черния си дроб, добра идея е да вземете добавка. Добавките могат да ви помогнат по два начина. Те предпазват черния дроб и същевременно подпомагат работата му. Важно е обаче както с всеки нов медикамент или добавка, преди да започнете приема да се посъветвате с личния си лекар.
 
 

Виж още

Пробиотици на капсули и таблетки
Пробиотици - ползи за цялото здраве
05.07.2017 г.
Познати като „хубавите бактерии“, пробиотиците са жизненоважни за здравето на червата и храносмилателната система, но те играят важна роля и в цялостното здраве.
6 домашни трика за справяне с целулита
04.07.2017 г.
Въпреки че борбата с целулита е най-често тежка и трудна, и изисква професионална помощ, има няколко лесни трика, които можем да опитаме вкъщи, за да подобрим състоянието на кожата си. Научете как да намалите появата на целулит чрез диета, домашни маски и още съвети!

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай