3 неща в гардероба на всяка жена, които са вредни за здравето – Част 1

07.03.2018 г.
249 прочитания
0 коментара
Сега може да ни се струва абсурдно, че жените в миналото са носили корсети и са страдали в името на модата и красотата, но днес нещата не са много по-различни. Вече не пристягаме талиите си и не затрудняваме дишането си с корсети, но пък си имаме модерна версия на убийствените трендове – ултра високи токчета и оформящо бельо.

Немалка част от случаите в спешното отделение са жени „жертви на модата“. Реалността е, че днес жените все още носят неща, които са не просто неудобни, но и опасни и могат перманентно да навредят на телата им. Но това не означава, че трябва непременно да се отървете от любимите си неща в гардероба. За щастие има начин да изглеждате добре , без да жертвате здравето си.

Високи токчета

Наричат ги "убийствени токчета", защото ако не ги носите правилно, точно така ги чувствате. Според едно проучване, студентките, които носят обувки с 8-сантиметрови токчета или повече по-често от три пъти седмично, развиват слабост и дисбаланс в глезените, което ги поставя в по-голям риск от нараняване на глезена. Ако сте предразположени към Hallux valgus (изпъкнали кокалчета на палците на краката), колкото повече носите токчета, толкова по-вероятно (и по-рано) е да развиете тежка форма на заболяването.

Изненада: може да носите много високи токчета без да нараните краката си.

Какво да направите?
  • Редувайте – Не носете високите си обувки цял ден. Ако можете, вземете си чифт ниски обувки за пътуването до работното място или за обяд. Не носете един и същи чифт токчета всеки ден, така че краката ви да не приемат тяхната форма.
  • Направете някои промени – Добавете възглавнички за петите, стелки за поддържане на свода, ако има нужда, и силиконови възглавнички, за да не се плъзга напред кара ви.
  • Разтегнете – След дълъг ден от носене на токчета, няколко прости разтягания могат да ви предпазят от болки в краката. Опитайте да завъртите топка за тенис назад и напред под крака си или дръпнете пръстите си с кърпа, за да разтегнете прасците.
  • Внимавайте какво купувате – Само защото можете да си купите чифт обувки, не означава, че трябва да го направите. Ако например имате широко стъпало, заострените отпред „котешки“ токчета не са най-добрият вариант. Няма смисъл да си ги купувате, защото няма да са ви удобни. Опитайте обувки с платформи, защото така ще можете да носите по-висок ток и да ви е удобно, или обувки с каишки отпред, за да предотвратите плъзгането на стъпалото напред.

Виж още

Ниските температури
Студът – рискове, хранене, алкохолът помага или вреди?
28.02.2018 г.


Студът през зимата крие рискове не само за хората с хронични заболявания, но и за здравите, които не се съобразяват с особеностите на снежното и студено време. Отговори на някои въпроси, свързани с рисковете през този сезон, дава интервюто, публикувано в електронния сайт на в. „Le Mond” на 26.02.2018 г с  Матилде Паскал - ръководител на научни проекти в отдел "Здравеопазване и опазване на околната среда" на Агенцията за обществено здраве във Франция.

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай