10 чести дразнителя, които да избягвате, ако имате астма – Част 2

10.04.2018 г.
137 прочитания
0 коментара
Цветен прашец

Докато много от нас са развълнувани от топлите пролетни температури и растенията, които се провират през земята, това може да бъде груб сезон за хора с астма. Тревите, дърветата, плевелите и растенията произвеждат цветен прашец, който се вдишва, особено когато са разнася във въздуха през ветровитите дни. Поленът може да причини сезонни алергични симптоми и да влоши астмата. За да намалите досега с него, дръжте прозорците затворени по време на сезона на цветния прашец, особено през деня. Сушете дрехите в сушилнята, вместо да ги простирате, за да изсъхнат. Избягвайте да се намирате на открито или поне да спортувате по време на пиковите часове, когато има много цветен прашец. Измийте косата си (или носете шапка на открито) и премахнете дрехите и обувките, след като сте влезли отвън, за да избегнете попадането на прашеца вътре. Вашият лекар може да ви помогне да определите към кои полени сте чувствителни.

Замърсяване на въздуха

Когато прогнозата за качеството на въздуха показва, че качеството на въздуха е ниско или лошо, замърсяването от автомобили (особено в зоната с голям трафик) и фабриките може да предизвика астматичен пристъп. Най-добре спортувайте на закрито този ден и избягвайте райони, които са изложени на лошо качество на въздуха. Дръжте прозорците на колата си затворени, ако сте изложени на замърсяване на въздуха, докато пътувате!

Хлебарки

Хлебарите и техните изпражнения (алергени от хлебарки) могат да предизвикат астматична атака. Дори ако не виждате хлебарките, те може да се крият и да оставят изпражненията си зад себе си. Използвайте капани за хлебарки и запушете дупките в дома си, за да предотвратите нахлуването. Изхвърляйте боклука често, почиствайте трохите от плота и пода и избягвайте да оставяте храна навън, ако мислите, че хлебарките могат да бъдат виновникът, влошаващ симптомите на астма.

Домашни любимци

Колкото и да ги обичаме, нашите космати домашни любимци могат да предизвикат астматична атака. Ако смятате, че козината или перата на вашия домашен любимец може да ви причинява астматични пристъпи, говорете с вашия лекар. Дишането на алергени от животни може да влоши дихателните симптоми при някои хора с астма и да доведе до намаляване на способността на белите дробове да функционират. Вашият лекар може да предложи да намерите нов дом за вашия домашен любимец, ако той или тя мисли, че животното е проблем за вашата астма и цялостното ви здраве. Или може да предложи промени като свеждане до минимум на досега с козината им, като не пускате домашния любимец в спалнята, къпете ги седмично и често почиствате с прахосмукачка и мокър парцал.

Инфекции

Ако сте били жертва на тазгодишната грипна епидемия, тази инфекция може да е предизвикала и астматични атаки. Инфекциите, свързани с грипа, обикновената настинка, респираторните заболявания и дори инфекциите на синусите, могат да влошат симптомите на астма. Посъветвайте се с вашия лекар незабавно, когато почувствате, че се разболявате, за да получите експертно мнение относно сериозността на вашето здравословно състояние.

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай