10 чести дразнителя, които да избягвате, ако имате астма – Част 1

05.04.2018 г.
135 прочитания
0 коментара
Ако имате астма, пролетният сезон вероятно е времето, когато се подготвяте за потенциални астматични атаки. Астмата е хронично възпаление на белодробните дихателни пътища, което причинява стягане в гръдния кош, кашлица, хрипове или недостиг на въздух. Астматичните състояния могат да се влошат при изключително сухи, влажни или ветрови климатични условия. За да намалите астматичните си атаки и посещенията при лекаря, е важно да знаете кои фактори могат да причинят епизод на хрипове. Ето 10 често срещани причини за астма, които трябва да се избягват.

Тютюнев дим

Когато сте били диагностицирани с астма, вашият лекар вероятно ви е казал, че тютюневият дим е ужасен за хора с астма. Ако сте пушач, е време да се откажете. Ако живеете с пушач или редовно сте в присъствието на пушачи, знайте, че вторичният дим може да предизвика астматичен пристъп. Информирайте хората около себе си, че имате астма и не могат да пушат близо до вас, включително в дома ви и в колата ви.

Химикали във вашата среда

Някои страдащи от астма установяват, че техните симптоми се влошават на работното място. Възможно е да имате „професионална“ астма, ако симптомите ви се влошават, когато сте на работа и се подобрявате, когато сте у дома. Според Американската академия по алергия и имунология  дразнителите могат да включват латексови ръкавици, лекарства, с които може да работите, почистващи продукти и химикали във въздуха. Ако работите работа, която използва химикали или може да включва редица строителни и ремонтни процеси, които изострят симптомите, говорете с вашия лекар и вашия мениджър как да намалите излагането на тези дразнители.

Домашни акари

Тези малки малки буболечки са в почти всеки дом, но ако имате астма, те могат да предизвикат атака. За да намалите излагането на прахови акари и да предотвратите атаки, използвайте калъфки за матрака и възглавниците, за да създадете бариера между праховите акари и себе си. Избягвайте да използвате възглавници, юргани или одеала пълни с пух. Премахнете плюшените животни и бъркотията от спалнята си и почиствайте с прахосмукачка всяка седмица с филтър HEPA. Перете спалното бельо всяка седмица в гореща вода, при около 50 градуса. Добре е също да използвате филтри за домашен въздух и се уверете, че ги сменяте редовно.

Мухъл

Вдишването на мухъл може да причини астматична атака при някои страдащи от астма, но елиминирането на мухъла във вашия дом може да ви помогне да контролирате атаките си. Използвайте климатик или изсушител, за да поддържате нивото на влажност ниско и предотвратявайте израстването на мухъл, особено в мазето, и се уверете, че нямате течове на вода. Трябва да използвате и вентилатора след душ или вана, за да намалите растежа на мухъл в банята.

Физически упражнения

Някои хора изпитват астма, предизвикана от физически упражнения, често наричана бронхоконстрикция, която може да доведе до кашляне, хрипове, умора и други симптоми, дължащи се на стесняване на дихателните пътища на белия дроб по време на или след напрегнато упражнение. Говорете веднага с вашия лекар, ако получите тези симптоми, след като сте тренирали, за да получите точна диагноза.
 

Виж още

9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 1
27.03.2018 г.
Прочетете, за да научите повече за деветте фактора, които биха могли да се намесят в способността ви да получите добър сън и вижте нашите съвети, за да се справите с тези навици за нула време

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай